Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. Deantús na brící
    Thart annseo fadó bíodh siad a déanamh brící agus tugadh siad go bla Riógh (?) iad A gcarrannaí. Bíodh na daoine óga ag sgaradh na brící ó na sean daoine agus tugadh chor duine lá a sgaradh na mbrící do na daoine a bhíodh dhá mbaint. Bhíodh ann obair a sgaradh na brící shé thaithnigh sé leis na daoine óga mar bhíodh ann spóirt. Tá go leór áit 'buil me teach - sa a mbíodh siad ag baint na brící. Bhí go leór daoine agus tugadh chuild ceann dóibh go Bla' na Riogh. Seo é an caoi a dhéanfadh siad na brící. Geobhfadh siad slúasad agus chathfadh siad súas ar an bhruach an dóib agus déanfadh siad é mar taosc agus dfágadh siad annsin é ar feadh lá augs annsin gheobhfadh siad tobán agus cuirfeadh siad cúpla málaí sios sa tobán uisge. Sé'n rud ná i múlaí bosca beag a le h-agaidh an bríce a chur síos ann. Bheadh fear ag déanamh na bríce. Thogfadh sé an dóib as an bord agus cathadh sé síos sa mulaí. Tóghadh duine na múlaí
    Pádhraig Ó Coinceanainn
    Mícheál Ó Coinceanainn