Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí sé in-a aigne ag Rí Séamus "plean" eicínt a deanamh le Árd Easbog Canterbury a mharbhú agus níor mhaith leis an Rí go mbeadh aon cumacht ag an Easbog ar chor a' bith. Chuir an Rí leitir ag an t-Easbog annsin agus chuireadh a bhí sa leitir do'n t-Easbog teacht chuig an Rí chun féasta a chaiteamh.
    Bhí fhios an t-Easbog nach ar maithe leis a bhí an Rí ach mar sin féin dúbhairt sé go ngleasadh sé é féin agus go dtiocfadh sé chom fada leis an Rí. Bhí leath-amadán go driatáir ag an Easbog agus nuair a bhí an t-Easbog ag imteacht dubhairt sé leis an leath amadán go raibh sé ag ceapadh go marbhóchadh an Rí é. Agus d'fág sé a cuid airgeadh ag na leath amadán.
    "Céard tá tú a rádh!" adeir an leath amadán, coinigh do cuid airgeadh agus suidh síos noiméad go n-innsigh mé duit."
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Padraig Ó Coincheanainn