School: Gaddyduff (roll number 16642)

Gaddyduff, Co. Donegal
P. H. Kavanagh

1. Ní cuireann na daóine na preataí anois ins an dóigh ceadhna is a chuir siad iad ins an t-sean am. Ins an t-sean am cuir siad na preataí in iomaire. Bá gnath leobhtha claiseanna a deanamh le spád agus an cré a caitheamh amach ar an féir. Bá gnath leobhtha an aoileach a chuir faoí an cré. Bá gnath leobhtha dul amach le mala sgoiltíni agus spád. Bá gnath leobhtha an spád a saitheamh ins an iomaire agus sgoiltín amháin a caitheamh isteach i gcul an spád. Bá gnath leis an spád a tharraingt amach agus a cós a chuir ar an poll chun é a drúideadh.
    Ní cuireann muid na preataí ins an dóigh sin anóis acht cuireann siad iad i ndriollaí. Nuair a bíonn siad ag chuir na bpreataí ins an gairdin gnideainn siad na driollaí leis an spád. Chuireann siad na sgoiltíní isteach ionnta agus cluduigheann siad iad leis an spád. Igceann naoí no deich lá fósglann siad na driollaí arais agus chuireann siad an cré súas ar na preataí.
    Nuair a bionn siad ag deanamh dríollaí ins an pairc ghnídheann siad iad leis an
    Lorcán Ó Fearáin