Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí gabha óg 'na chomhnuidhe leis fhéin ám amháin. Oidhche amháin tháinig seandhuine thart, agus d'iarr sé fásgadh an toighe air go maidín.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt an gabha go rabh ach go rabh set cruitheaacha le bualadh amach aige, agus nuair a bhéadh sin déanta aige go rachadh sé leis.
    D'iarr sé ar an diabhal greim a fhághail ar an órd sin thall agus cuidiughadh leis. Bheir sé greim air agus thoisigh sé a bhualadh. Nuair a thug sé iarraidh an t-órd do leigint as a láimh ní rabh sé ábalta. Bhí sé ag bualadh, agus ag bualadh leis, agus gan é ábalta an t-órd do leigint amach. D'iarr sé ar Bhillí an t-órd do bhaint amach as a láimh, agus nach gcuirfeadh sé cathuigh air ní ba mhó. Leig sé amach an t-órd as a láimh agus d'imithigh a diabhal.
    An dara bliadhain tháinig an diabhal fhad leis airíst, agus chuir ceist air an rabh sé réidh le ghabhail leis. Dubhairt Billí go rabh, agus go mbéadh sé leis ar an bhomaite nuair a nigfheadh sé a aghaidh, agus d'iarr sé air suidhe go mbéadh sé réidh. Shuidh an diabhal ar an cathaoir, agus
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Aodh O Gallchobhair