Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

boglaigh.
    Ma bhíonn dearglach sa' spéir le luighe gréine agus an dearglach sin do bheith iseal sin comhartha maith, agus ma bhionn sé árd ins an spéir sin comhartha boglaigh.
    Ma bíonn oidhche íontach geal ann agus an spéir lán reáltóg, agus bea[?] fuar do bheith air sin comhartha siocain.
    Nuair a thcídhtear na lachain ag craitheamh a gcuid eiteóg go treun sin comhartha go bhfuil gaoth threun ag teacht.
    Ma bhíonn an seimleoir ag caitheamh anuas, sin comhartha stoirme, agus ma bhíonn suithce ag tuitim anuas comhartha boglaigh.