Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Faithni:-
    (1) Dhá chuid a dheanamh do phréata agus cuid amhain de a chaitheadh isteach sa teine agus an chuid eile a chaitheamh faoi chloich agus nuair a d'imeochadh an préata d'imeochadh (an) na faithní.
    (2) Naoi ngluin cochan a chuir isteach i ngiota pháipéir agus é a chaitheadh ar an bhealach mhór agus an chead duine a thogadh an paipéir thiocfadh na faithni air.
      1. cleachtas an leighis
    Eoghan O hEarcain
    Fána Bhuí, Co. Dhún na nGall
  2. Leigheas leonta
    Da leonfa do chos rachfa ag sean-bhean éiginteacht a bhéadh an leigheas aicí. Geobhadh sí snaithe líon agus chuirfeadh sí thart é ar do chois trí h-uaire agus deurfadh sí urnaigh éiginteacht
    An triuch.
    Da n-ólfa bainne capall a bhéadh ar an chead searrach cupla deoch de a ól achan lá agus mhuirbfeadh sé an casachtach.