Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal

Bhí drouer i nÉirinn fadó, agus bhí mac aige a bhí íontach tugtha do'n ól. Lá amháin thug an t-athair ceud bológ agus d'iarr air a dhul anois agus a bheatha a bhaint amach.

Sgéal
    Bhí drover i nÉirinn fadó, agus bhí mac aige a bhí íontach tugtha do'n ól. Lá amháin thug an t-athair ceud bológ agus d'iarr air a dhul anois agus a bheatha a bhaint amach. D'imthigh sé go Sasain leo, agus nuair a bhí sé ag tarraingt ar an bhaile mhór a áit a ndíolfadh sé an t-eallach ann, casadh sean-duine beag air agus bosca ar a dhruim leis. "Míle fálite romhat a Sheáin, mac an drover as Éirinn".
    Shuigh siad agus bhí comhrádh mór acu. Caidé mar dhéanfainn-se agus tusa malairt eadar an bosca agus ceud na mbológ. "Maise", arsa jack "da measfainn go mbéadh profid ar bith ann dheunfainn sin". "Ma bheir tusa aire mhaith do'n bhosca, " arsa'n sean-duine, ní bheidh aon phóca da mbéidh ort nach mbéidh lán airgid.
    Thug jack leis an bosca agus thug an sean-duine leis na bológaí. Smaoítigh Jack nuair a chuaidh sé giota beag go n-amhárcóchadh sé caidé bhí san bhosca. Bhí sin ann trí shean-duine bheaga bhána ina suidhe
    Sorcha Ní Ghallchobhair
    Mághnus O Gallchobhair