Scoil: Leath-árdán

Lahardaun, Co. Mayo
Máirtín Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar Naomh Áine suidhte i mbaile dhuidhche .Tá sé i bhfeilm Éamor usal Bairéad . Nil sé acht páirch beag o a theach . Tugann na daoine chuigh an tobar sin e turas naomhcha a dhéanamh ann . Tá breach ann, agus duine ar bigh a bfheichfeadh é gheabhfadh sé bíseach . Bhí cailín ann uair amháin , agus bhí sí in a cómhruidhe í 'Dervin" agus bhí sí dall.
    Dubhairt muinntir na gaedhil léi dul go dtí tobar Naomh Aine,agus go bhfhuigeach sí radharch na shúil arr,acht caitfidh sí tiampaig agus a bhéith nagaedhil.
    Dubhairt sí go ndéanann sí sin . ¸huaidh sí go dtí ar tobar le muinntir na ngaedhil . Romme sí turas naomhtha leo agus nuair a chuir sí uisge an tobair go dtí a shúil fuair sí radarch na súil aris.
    Nuair a chuala a muinntir é sin dubhairt siad nach leighfeadh siadh isceach sa teach í agus tiompuidh sí proiestún arís atgus d'eirigh sí dall aris.
    Tá dhá altóir ann agus caithfadh na daoine rudh a fhag ar an altóir
    Síghle Ní Shíurtáin