Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Micheál Ó Muirthille
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 11_030

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 11_030

Tobara Naomh Crónan .Tá an tobar seo suidhthe i bhfeirm Peadar O Loughlin í Tearmuine.Tá falla mor dubalta mór tímceall n tobar seo agus tá sort seilf ann an ós cionn an tobair agus gac duine a theigheann go dtí an tobar fágann siad rudaí ann ,mar paidiríní ,crosanna agus gach rud mar sin.
    Nuair a bhionn tinneas ar daoine téighean siad go dtí an tobar seo,agusa deireann siad paidreaca ag dul timceall an tobar dóibh.Níl aon paidreaca speiséalta cun a rádh ag an tobar seo.Tá Cill nó Séipeil cúpla céad slat ón tobar seo agus deirtear gur ag naomh crónán é .Deirtear freisin go raibh sé ina comnaidhe í Tearmuine tímceall am
    Caitlín Ní Conmara
    An Mhoingeach Thiar, Co. an Chláir