Scoil: Ceathramhadh-an-Uisge / Carrowniskey (uimhir rolla 8719)

Ceathrú an Uisce, Co. Mhaigh Eo
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0137E, Leathanach 06_004

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0137E, Leathanach 06_004

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí fear 'na chiomhnuidhe i nEirinn, agus bhí go leór beithidheach aige. Théigheadh sé go dtí gach áit nuair a bhíodh aonaigh ann ag díol agus ag ceannacht. Uair amháin chuaidh sé go dtí Sasana agus bí sé 'na sheasamh ar an aonach nuair a tháinig fear i naice leis agus thouigh sé ag ceannacht na mbeithidheach. 'Sé an caoi a cheannuigh sé iad. Cé mhéad atá uait ar an gcéad ceann agus ar an deireadh ceann adubhairt sé. D'innis an fear do an méid do bhí ag teastáil uaid ortha agus thug an fear an t-airgead dó. Annsin a thosuigh na goithí amach ós árd mar na beithidhigh go léir a bhí ag teastáil uaidh agus bhí ar an bhfear
    Mícheál Mac Ceoinín
    Séamus Ferins