Scoil: Cill Chláráin, An Fhiacail

Coill Chláráin, Co. an Chláir
Ss. Ó Muineóg

Ar an leathanach seo

1. San ám céadna bhí Sgoláire bocht ag múineadh in Anach i bparóiste Tulach darb ainm O'Cuinneagáin. Bhí sé ag múnadh i dteách MíCheál O h-Ógáin. Bhí Mícheál in a runaidhe do Ó'Chonnall in oirthear Condae an Chláir. Bhí sé in a P.L.G. in dteach na mbocht i dTulach freisin. Thug sé cabhair maith do O'Connaill nuair a bhí O'Connall san gConndae seo. Fuair Mícheál bás sa bhliain 1887.
        1. foirgnimh
    Gaeilge
  2. Bhí máighistir Cómhar ag múineadh sgoile in aice "Cooleenbridge" timcheall naochmhadh bliain o shoin. An bothar nua atá idir Scaribh agus Fiachail ní raibh sé ann céad blian ó shoin. Bhí an sgoil ar an taobh dheis de'n t-sean-bhothar timcheall aon chéád agus fichid slat on droichead. Tá teach sibín agus ceardann ann freisin in aiche na sgoile. Do mhúin Comar Béarla, Teagasg Críostaidhe agus Áireamh an t-ám sin.