Scoil: Cill Chláráin, An Fhiacail

Coill Chláráin, Co. an Chláir
Ss. Ó Muineóg

Ar an leathanach seo

1. In Seilbh Seán Ó Tuathaig i bhPáirc na coillte tá dún ann. Tá sceach geal i lár an duin, agus tá carraigeacha móra thart timcheall air. Deirtear gur chuir na lochlannaigh próca óir i bhfolach fe an sceach geal se nuar bhíodar i Éirinn.
    Deirtear freisin go bhfágadar cú aga tabhairt aire don áit in a raibh an t-ór.
    Timcheall céad bliain o shoin do shochruigh beirt fhear an t-ór do romhar amach as an dún oídhche éigin. Na h-ainmneacha a bhí ortha "Seán Ó Tuathaigh agus Seán Mach Mathgamhna.
    Bhí droch íoc ortha, fuair Seán Ó Tuathaigh bás ar an oídhche a bhí sochruighthe aca an t-ór d'fhagháil. On lá sin go dtí an lá indiú ní raibh misneach ag aoine aon rud a dhéanamh leis an dún na an t-ór.
    Pádraig Ó Connmhaigh