Scoil: Carraig an Chabhaltaigh

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Tomás Mac Craith

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go buaibh. Ar a lá ar na bháireac a gaibh sé amach, sheaol sé isteach aríst iad. Tháinig an fathach a dhá cheann, a dhá bheann agus a dhá mhuiníl chuige agus dubhairt, "Faghaim balaighthe an Eírennaigh, bhradaigh, bhréagaigh annso, mharbhuig ns dhearbhráthair, is mór liom mar greim tú agus is beag liom mar dhá greim tu agus ní fheadar mé cad a dheanfaidh mé leat mara ndeanfaidh mé pina snaisín díot". "Fóill,fóill" as an garsún, " Ní chuige sin a tháinig mise ach chun ceart agus cóir a bhaint dhíot". "Cioca mbhféarr leat a bheith ag gabháil de sceannaibh ar bhárr easnach acéile nó ionrinscáil chaol chruadh casda?" ar san fathach. "Inrioscáil, caol chruadh casda" ar san garsún, mar a d'fhaghluim mé imeasc na leanbhuidhe uisle ag a baile". "Cuadar fé chéile agus bhíodar ag cur cré annsa spéir. Tháinig a spideóg ar an gclaidhe agus dubhairt, "Cuinnigh ar ghaisce an bhualláinín bhuidhe". Chuir sé go dtí n-abhásca é do'n chéad cor, an tarna cor go dtí n-a mhuinéal, D'iarr sé pardún agus geall sé dho malairt capaill agus malairt culaigthe, srian agus diallait agus a phócaí lán le h-ór. Bheidh san agus do cinn agam arsan garsún, Tháinig a spideOg ar an gclaidhe agus dubhairt má tugfidh tú na
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Mártain Ó Fionghaile