Scoil: Carraig an Chabhaltaigh

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Tomás Mac Craith

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'oscail sé é agus scaoil sé an bhó isteach leithe greim ithe. Shuidh sé siar ar áit a tighe. "Is cruaigh gá fuil a críomhadh cuid den airgeadh agam a bailigheadh annsa teích seo bliadhanta ó shoin" ar seise leis féin. "Níor call dom a bheith 'dul go dtí an aonach a' díol mo Progaí bocht". D'oscail sé an geata agus sheol sé amach Progaí. Nuair a bhí sé ag triall ar an aonach annsan, "Mo ghrádh thú a Phrogaí bhocht" ar seise agus cram sé ag gol. Ní raibh sé i bhfad ón sean-theich seo an uair a tháinig firín beag, Bíodhghach, suas leis agus a thap-cót sias, glan leas go bun a bhróg. "Mórn dhuit, ar maidin, a Dhomhnaill Mhic Cárthaigh" ar seise. Do bhuail Domhnaill buile dá dá mhaide ar an mbuin teith. Deabhaidh dharmadh amach agus pé deabhaidh dhéanfadh sé 'is an bhó bhí an fear beag cos ar chois leis. "An (go) dtí an aonach atá tú dul?" ars-an fear beag, "le do bhuin a dhíol". "Is eadh mhuise" arsa Domhnaill. "Cad air í ndíolfá do bhó#?" arsan fear beag. "An riaraiste (arrears)" ar seise. "Níl aon airgead agam" arsan fear beag "a thabharfainn duit, ach tabharfaidh mé buidéal duit, ach is buidéal follamh é". "Cad é an mhaith domhsa do buidéal follamh?" arsa Domhnall. "Cad a dhéanfá" arsan fear beag "dá dtuitfeadh do bhó marbh ar thaobh an bóthair ort sul a dtéitheá go dtí an aonach, nó téidhir go dtí
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Seán Ó Loingsig