Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Devitt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tráthnóna san áít iargcúlta sin mar bhí an fothram ag teacht ó na cnuic tamall fada uaidh. Abhaile leis agus d'innis an sgeul dá bhean agus dubhairt sise: "Chomh siúrálta is atá tú troigh ar aoirde 'sé sin an leipreachán atá ag obair agus is minic a chualas m'athair dhá rádh dá dtiocfá ar an leipreachán i ngan fhios do agus a rádh leis tú a thabhairt go dtí an áit a bhfuil an t-ór agus gan do shile do thóaint as i rith na haimsire sin go léir go dteasbánfadh sé an áit duit. Déanfaidh sé a dhithcheall ar do shúile do thógaint as mar b'fhéidir leis imtheacht annsan agus bheadh sé ag teasbáint rud éigin duit nó a ráh leat tu féin do sheachaint ó rud éigin chun do shúile do thógaint as," ar sise.
    Aodh Mac Cúirtín
    An Clochán Beag Thoir, Co. an Chláir