Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Devitt

1. Cionnus a tháinig na Daoine Maithe go hÉirinn

Nuair a bhí an troid mór ins an bhflaitheas idir Lucifer agus a shluagtha ar thoabh amháin agus Mícheál, Árdangeal agus a shluagtha ar an dtaobh eile, bhí roinnt nár gaibh páirt le h-aon taobh. Nuair a bhí an troid thart thug Dia breith ar na h-ainglilbh a thuit ach ní raibh fhios aige cad a dhéanfad sé leis na h-ainglibh nár gaibh páirt ar aon toabh.
    Sé an tslighe ná shocruigh sé an cheist sa deire ná gur thug sé a rogha dóibh an áit ab fhearr acht breitheamhnas do sheasamh Lá an Luain. Tá siad ann ó shoin ins na liosannaibh ar fud na tíre go lá Pilib na Cleite (?) nuair a tabharfar breith
    Seamas Ó Céarnaig
    Mícheál Ó Seanacháin