Scoil: Gort Both Fearna, Maurice's Mills, Ennis

Gort Bhotha Fearna, Co. an Chláir
Tadhg Mac Garbhaigh

Ar an leathanach seo

1. Timcheall cúpla míle slighe ón áit seo bhí fear agus a bhean na gcómhnaidhe i dtigh bheag. Bhíodar lán de phiseógaib. Is minic a chonnaic na daoine timcheall na h-áite iad ag crúidh na mbó. Lá amháin chuaidh fear abhí na chomhnaidhe in aice leo amach gomoch agus chonnaic sé an bhean agus í ag crúidh ceann do na ba féin. Nuair a chonnaic an bhean é do rith sí comh tapaidh is bhí na cosaibh go dtí an tigh beag. Do lean an fear í isteach sa tigh agus cé bhí ann ach bean a' tighe. Dubhairt an fear léi gan dul in aice leis an mbon coidhche arís nó go gearránfadh sé leis an sagairt í. Ach níor stad sí níor chuir sí tor a' mhadra air. Do bhíodh sí ag crú na bó gach aon maidin nuair a éirigheadh sé
    Tomás de Barra
    Nóra de Barra