Scoil: Cuar an Chláir (B)

Cuar an Chláir, Co. an Chláir
Liam Ó Lioghda

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Pádraig Kinery. Bhíodh siad ag argóirt gac la mar gheall ar ag baint an fhéir. Aon lá amháin do thosnuigheadar ar a h-ocht a chlog ar maidean ag baint, agus do stadadar in an tráthnóna ar a sé a chlog. Bhí 3/4 d'acht déanta ag Seán Lahive, agus bhí seacht nochtmhadh d'achra déanta ag Pádraigh Kinery. Do bhí áthas ar Phádraigh annsan mar do bhuaidh sé ar an fear eile. Do chúaidh an bheirt aca abhaile annsan, mar bhí tuirseac mhór ortha ó bheith ag obair chómh cruaidh ar fead an lae. Ní rabhadar ag argóint riamh na dhiaidh san.
  2. Bhí fear in a chomhaidhe síos í mBrisla dathadh bliadhan ó shoin darbh ainm Pádraig Ó Gormáin. Fear garbh grana dob ead e, agus bhí sé an-feargach. Do fuair sé bás agus cuirradh ins an úaig é. Cúpla oidhce in a dhiaidh a bais bhí daoine ag gabhail an bhóthair in aice an thíghe agus (ag caoineadh) do airig siad seana bhean ag gol agus ag coaineadh. Do stadadar ar an mbóthar ag éisteacht leí agus tháinig sí in aice an tighe ar a raibh an fear marbh. Is
    Thomas Gorman
    Brisla East, Co. an Chláir