Scoil: Avoca (Newbridge)

Maitiú Ó Duinn

dteanga féin nó teanga na tíre seo ar chor ar bith.

'Sé cuspóir an leabhair seo an mhían agus an meóin in gach a bhaineann leis an nGaedhilg do chothuigadh, agus an dual ceart in gach íarsma Gaedhilge tá fágta againn do chur ar aghaidh. Tá duthaigh aluinn, seoigh againn i Cille-Mhanntáin agus a sgéul féin le innsint ag gach ball as baile dhí.

Tigh Rómhainí, Teampall-fhosaigh, (?) Cille-Mhaig Ghaoithe, Gleann-Áirt, Garra-na-nGabhlán, Páirch na Seabhaighe agus Baile na Páirce, Cnoch-an Fhad agus Sliabh-na-bhFód, labhrann gach ainm aca le glór arsa, uasal, aoibhinn, gaedhealach, do dhuine a thuigeas an glór sam i gceart. Baileóchaimid eólas in a dtaobh agus cuirifimíd síos an t-eólas cruinn sin sa leabhar so. Cúis Bhróid dúinn a bheith páirteach i deagh-obair mar seo, clú agus cáil ár dtíre do chur in áirde cómh fada agus tig linn é dheunamh.
    MAITIÚ Ó DUINN. O.S.

1. foirgnimh