Scoil: Avoca (Newbridge)

Maitiú Ó Duinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus chaill na daoine na seana-nósanna, na béasu agus béal oidis gaedhealach beagnach ar fad, agus gur chlaoidheadar leis an mbéarlachas agus gach ar b'ain leis. Tá se mar dúlgas an méid seo do chur sios annso
    mar réam rádh do'n sgríbhinní seo. Do bhrúigh an béarla isteach ó dhaoine in áirde agus i chómhacht.

Anois, an t- athrughadh ! Muna mbíodh na daoine fásta ag déunamh aithrís ar an mbéarlachas taobh amuigh des na scoltacha, céad bhlíain ó shoin, ní raghadh teanga na Sasanaigh ar aghaidh mar do chuaidh sí. Ní gheibhtear teanga nó gnáth-chainnt na ndaoine ar scoil, gheibhtear í sa bhaile agus ar an sráid. Ní thig leis na scoltacha gnáith-chainnt do riaghluighadh no do chuir in usáid. Ead is féidir leó a dhéunamh ? Is féidir teanga do múineadh agus cabhair do thabhairt chun í do leathnughadh ach tá rud éigin níos riachtanaighe. A mhalairt de mhían agus de mheáin tá ag teastáil i measgh na ndaoine fásta. Is riachtanach do chur i n-uíl doibh go dainghean deimhineach nach bhfuil an béarla a
        1. foirgnimh
    Maitiú Ó Duinn