Scoil: Ughtyneill (uimhir rolla 12897)

Ughtyneill, Co. na Mí
Maighréad, Bean Uí Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    arsa Seamus. An ndiolfa le duine ar an mbothar í, agus gan dul ar shráid an aonaigh leithe ar aon chor? ars an fear beag. Do diolfainn gan mhoill da bfaighinn-se airgead mo dothain uirri arsa Seamus. Leis sin do shaith sé a dha laimh i bpocaidh a casoige agus do tharraing se amach dha bhuideul asta agus do cuir sé os comair Sheamuis iad. An nglacfa an da buideal so ar do bhuin ars an firín. Do glacfainn arsa Seamus. Biodh sé in a margadh ars an firín agus so dhín sé do Seamus iad. Annsin a dubhairt sé le Seamus "Na h-ininis do duine ar bith agus na h-ininseadh do bhean le h-aoinne go bhfuil an da bhuideul so agaibh. Mura ndeunfaidh sibh mo comhairle is measa a bheideas an sgeal agaibh. Do thog Seamus na buideil abhaile leis annsin agus d'fag se an bhó as an bfear beag. "Do triallais abhaile go h-anluath o'n aonach ars a bhean leis. Do casadh me ar dhuine ar an mbothar. Do ceannuig uaim í, arsa Seamus. Muise is maith mar a tharla ars an bhean. Annsin do tharraing se an da bhuideul as a pocaibh
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Pádraig O Ceanglaigh