Scoil: Cill Seanaigh (C.), Inis (uimhir rolla 10518)

Cill Seanaigh, Co. an Chláir
Bríd, Bean Mhic Consaidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    léighfa me an t-Airionn duit "Yerra aduairt Diarmuid ní leighfear mar mar nior caillag mise chuige. Nú cad ta orraib anochar go bfuil an t-eagla go leir agaib rómham rómamh" A más mar sin é aduairt an sagart "ach (mar) taimse sguapatha" "Cén chiall aduairt Diarmuid "phós mé do bhean agus do bhucaill aimsire" Mar a bhuil a deana tinneas duit ach an méid sin aduairt Diarmuid 'na dinach sin féin aon tinneas duit "Bhuail (sin) sé amach chun dul abhaile dho fein Is dógh liom aduairt sé leis fein "go rache mé agus to ndiola me an cios sul fe sguipe me an t-airgead. Nuair a chonnaic an tigherna-talún Diarmuid a teacht thainig crioth cos agus lámha air Beannacht dílis Dé le t-anam a Dhiarmuid a chimig usim" "Yerra nách a teacht led chuid cios a chúghat atáimse" aduairt Diarmuid "Seo leat uaim" (aduairt Diartmuid) aduairt an tigherna "agus maitfa mé an méid ciosa ats ort ach na tar im' ghaor" "Más mar sin ata an sgeul caith anual chúigham" [??] "glan" aduairt Diarmuid. Sgrighig an tighearna talún reset glan do agus d'umpaig sé abhaile agus thug sé an bothar don lánamha a bhí istig. Thóg sé seilbh san té agus ta sé
    AT1792A: The Priest's Pig
    Brighid Ní Ceallaigh