Scoil: Dubhlinn (C.), Inis (uimhir rolla 4871)

Dúlainn, Co. an Chláir
Bríd Ní Laighin

1. Aiste
    An Nodlag
    Tagann lá Nodlaig ar an 25 adh lá de’n mhí deirneach de’n bhliadhan.
    Lasann na daoine coinnle ins gach fuinneóg an aoidhche sin agus lasann siad trí coinnle eile agus fágann siad ar an mbórd iad I gcóir na trí righthe agus cuireann siad luachair ag an ndosar. Lasann an t-achair na coinnlí i áiteanna agus in áiteanna eile sé an duine is óige sa tig a lasann iad.
    Deirtear nach ceart aon obair a thosnúghadh ar an tríomhad lá den bhliadhan nua agus tugtar lá crosta na bliadna air.
    Oidhche Nodlag deirtear nach ceart na doirse do dhúnadh mar dá mbéadh an Maighdhine Muire ag dul thart araírt do bheadh na dóirse ar osgailt dí.
    Má dheireann tú aon run an céad lá de’n bhliadhan
    Máire De Long