Scoil: Dubhlinn (C.), Inis (uimhir rolla 4871)

Dúlainn, Co. an Chláir
Bríd Ní Laighin

Aiste
    Fadó bhí a lan Nósa ag na sean daoine in eirinn i dtaobh nósa Nodlag .Oidhche nodlag do lasaidís coinneal ins gach fuinneog sa tigh agus an oidhche deirneach d'énNodlaig lasaidís trí coinnlí in onór na trí rí.
    Bhí nós eile acha .Do coimeadh siad an doras oscailthe mar fadó nuair a bhígach doras dúnta agus ní raibh ait aici cun dul isteach acht i stábla agus ón sin amach fághann siad na doirse oscailthe .
    Fadó lá coille theigeadh buachaill isteach i dtig agus beannuigheadh sé blian nua maithcucha agus gheibheadh sé gloinne fíona agus airgead píosa bollóg arain milis Ceapra a ghlaodhadh siad air.Níor mhaith leo bean ná cailíní dul isteach in aon tigh an lá sin .Ní chaithtear aon uisge amach agus ní sguabeann