Scoil: Eidhneadh, Inis (uimhir rolla 14622)

Eidhneach, Co. an Chláir
Ss. Mac Gearachaigh

"Ciste Óir i Sliabh Callán"
    Blianta ó shoin bhí taibhreamh ag Pádraig Ó Cellachán a chomhnuigheann i Gleann an Átha, go raibh ciste óir i bhfolach in aice le "leabadh Dhiarmuid agus Gráinne" agus go raibh cat ag tabhairt aire fé.
    Chuaidh Pádraigh agus fear darbh ainm Tomás Ó Shonathán ar uair an mheadhon- oídhche chun cuardach a dhéanamh ar an áit.Thóg Pádraig Uisge Coisrichthe ,agus sluasad agus tuagh leis. Thosnuigheadara
    ag polladh ach ní fhuaradar aon nídh.Tháinig néal mór sa spéir mar a bheadh cioth ag teacht agus do dhorchuigh an sliabh mór- thimcheall .Tháinig cat mór i láithir agus thugh sé fobha fuatha .Do baineadh geit mór asta, do dhúnadar an poll arís agus do ritheadar as an áit.
    Máire Ní Éigeartaigh
    An Machaire, Co. an Chláir