Scoil: Eidhneadh, Inis (uimhir rolla 14622)

Eidhneach, Co. an Chláir
Ss. Mac Gearachaigh

Mainistir,Teampuill.
    Teampull Dubh na h- Eidnighe.
    An sean eaglais abhí in Eidhnigh, Teampull Dubh na h Eidhnighe a tugtar air.Tá fothrach an teampuill le feiscint fós istigh i gceart lár na reilige ( féach léar-scáil) bhí sé clúdaighthe le h-eidhneán agus déanta de chlochaibhmóra breághtha dubha,agus sin é an fáth gur tugadh an t ainm Teampall Dubh na h-Eidhnighe air.
    Mainistir de'n Ord
    Proinnsis Naomhtha.
    In Inis seadh bhi mainistir ag na manaigh seo ach is minic a sagairt seo ar fuad na tuaithe ,agus i measg na ndaoine ag múineadh ,ag teagasc,agus ag guidhe .Nuair a dóghadh an mainistir a bhí acu in Inis ,theicheadar ,agus fuaradar loisdín annso in annsúd i measg na ndaoine.Bhí tigín nó bóthán acu in Árd- an -Mhachaire (1/2 míle ón gcrosaire
    Teangacha