Scoil: Eidhneadh, Inis (uimhir rolla 14622)

Eidhneach, Co. an Chláir
Ss. Mac Gearachaigh

"Cruadhthan"
    Timcheall dachad bliana ó shoin do dóigeadh chreach féir i gCill na Móna ach ní fhuair éinne amach cé dhein é nó cé'n fáthe gur deinesdh é.Bhí bainis i dtigh Uí Gearán an oidhche chéadna .Do chonnaic gach éinne an blaodhm ar feadh na mílte mór-thimcheall,agus do rith na sluaighte daoine go dtí an áit.Be an tathair Ó Marnáin solus na bh Flathas d'á anam a bhí mar shagart paróiste ar Chill na Móna an t-am sin agus nuair a chulaidh sé mar gheall ar an gcruadhtan do rith sé chun na h-áite.Bhí an chruach féir i ngoirracht feiche slata do'n tigh comhnuidhthe ,agus deirtear go dóighfaidhe an tigh chomh maith marach cómhacht an tsagairt .Nuair a bhí an teine ag an bpoinnte ba aoirde do choimeád sé ag siubhal suas agus síos idir í agus an tigh ,agus d'iompuigh an blaodhm ar threo éile.Tamall in a dhiaidh sin fuar O Gearán ochtódh púnt mar chúiteamh.
    Máire Ní Éigeartaigh