Scoil: Clogheen Convent (uimhir rolla 15990)

An Chloichín, Co. Thiobraid Árann
Sr. Emmanuel Hearn

Ar an leathanach seo

1. Tá an tobar naomhtha so suidhte ar leath bhealaig idir Cloichín an Mhargaidh agus Cúirt Doighthe, tá sé leath istigh d'en falla an Tighearna taobh leis an gcnoch ar a dtugtar " Lag an t-Sagairt".
    An bhean úasal Ní Búitléir protustúbnach. Bhí sé sa Roinn roinnt blíadhanta ó shoin agus thus sí a abhaile léi dealbh na Maighdine Mhuire agus cuireadh ann í. Tá a lán dealbh eile ann agus tá síad ar crochadh leis na crannaibh i bfoigseacht an tobair. Do théigtí ann leis na bliadaintaibh anúas ar oiltreadcht agus téightear ann fós gach Domhnach Cásga. Tá árd mhuinghín ag mhuinntir na h-áite as cómhacht an tobair maidir le daoine breóite do leigheasughadh agus cuirtear árd chreideamhaint ann. Bhíonn mór shiubhail ó Cloichín an Mhargaidh gach Domhnach Cásga cuig an tobair.
    Tugad Tobar na Cásga air onóir ais eirghe ár dTighearna