Scoil: Clochar na Trócaire, Clanna Caoilte (uimhir rolla 7651)

Cloich na Coillte, Co. Chorcaí
An tSr. Treasa

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Is amhlaidh do bhí fear, a bhean is a chlann is a mháthair-céíle, ina gchómhnuidhe i dteach i Sráid Mhuilinn tímcheall céad bliain ó shoin. Ag an am sin bhí sé de nós acu dul le h-aghaidh gainmhe go Cuirt an tSeafraidh. Oidhche áirithe ag uair an mheadhon-oidhche chuaidh an fear seo amach chun a bháid gainmhe do chur i dtreó le h-aghaidh na maidne (?). Ag dul thar geata na Mainistreach dó do mhothuigh sé a scórnach do bheith an-thinn. D'imthigh sé abhaile slán tar éis an bháíd do dhaingniú. Ar maidin baineadh an chos dub dó agus fágadh ar an dteinteán i gcúpán é tarraingt. Ach i ngn fhios d'aoinne d'iompuigheadh an chupán. Deineadh é airís do'n tarna agus do'n treas uair agus tuith an rud ceadhna amach. Ag an am sin bhí bean ó'n chómhursanacht, Máire Ní Chearabhaill, agus bhíodh sí i gcómhnuidhe i gcoimhseacht na sídheóg. Ist oidhche chuaidh m áthair-chéile an fhir fá na dhéín. Nuair
      1. cleachtas an leighis
    Eibhlín Ní Mhurchadha