Scoil: Clochar na Trócaire, Clanna Caoilte (uimhir rolla 7651)

Cloich na Coillte, Co. Chorcaí
An tSr. Treasa

1. An tSiúir Colm le Muire
    Clochar na Trócaire
    Clanna Caoilte

Deirtí nuair nach raibh Fachtna Naomhta ach ina stócach go raibh sé gan oideachas gan léigheann. Uair amháin cuireadh é go Cillín Cnuic na Gaoithe ad' iarraidh leabhair Urnaighthe a bhain le sagart na h-áite. Ar a shlighe dhó ann bhí air gabháil thar an teampaillín ach níor chuaidh sé isteach cé gur mhór an fonn paidireóireachta a bhí air. Chuaidh sé go dtí an Cillín, fuair an leabhar agus tháinig thar n-ais. Ach ag teacht abhaile dhó d'imthig sé isteach 'san Teampaillín agus chaith sé tamall maith ag labhairt le Dia, tharla gur thuit a chodladh air. Ar dhúiseacht dó, rug greim ar an leabhar agus d'imtig fé dheithneas as an áit; bhí an leabhar ar oscailt aige 'na láimh agus nuair d'fhéuch
    Domhnall Ó Laoghaire
    Camas, Co. Chorcaí