Scoil: Clochar na Trócaire, Clanna Caoilte (uimhir rolla 7651)

Cloich na Coillte, Co. Chorcaí
An tSr. Treasa

Ar an leathanach seo

1. Timcheall seacht míle soir ó Clanna Caoilte, agus ingiorracht míle do Thighe Molaga, tá ceanntar ar a dtugtar Leitir Cuilm. I gcorp láir an cheanntair tá tobar beannuighthe, ó'n a bhfuair an ceanntar a ainm.
    Do reir Béal-oidis ár sean, bhí an tír seo in galar na gcás uair. Bhí an lobhthas go foir-leathan agus do luighe an saoghal dían go léor ar chách. Bhí sé fánac ag aoinne iarraidh é féin do leigheas, ní raibh leigheas le fághail do'n ghalar i bhfad úainn an t-olc.
    Thárla go raibh lobhthat ag siubhal mór thimceall na h-áite lá, chonnaic se Colm ag eitilt ós a chionn. Bhí leitir i mbéal
    1. am
    Domhnall Ó Laoghaire