Scoil: Páirc an Iarla (uimhir rolla 9303)

Rathpeak, Co. Ros Comáin
Ss. Ó Maonaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    change himself into the ring of his Lord's finger. The hawks became men again and demanded the ring but the naughty nobleman threw it into the fire. Thereupon the magician's pupils became smiths, with their bellows, poker, tongs and coal and so blew up the fire that Fursa had to become a spark.
  2. Bhí fear oibre ag duine uasal i nÉirinn fadó, agus bhí an-mheas aige air, mar bhí sé an-chneasta an -fhírinneach ar fad.
    Tháinig fear ar cuairt chuig an duine uasal, agus bhíodar araon ag cur síos ar a lucht oibre.
    Dubhairt an duine uasal gur aige féin a bhí an fear oibre dob'fhearr san tír mar nár innnis sé bréag riamh dó.
    Dubhairt an fear a tháinig ar cuairt nach gcreidfeadh sé é, agus go gcuirfeadh sé féin iallach ar Dhiarmuid bréag do innsint. Bhí Diarmuid bocht, agus chuaidh an fear so a tháinig an-dian air ceann de chaoiribh a mhaighistir do dhíol leis.
    Dhíol Diarmuid an chaora mar fuair sé a dhá luach uirre, agus cheap an fear annsin go raibh
    AT0889: The Faithful Servant
    Martin Rourke
    18
    Gairm bheatha
    Farmer's son (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)