Scoil: Páirc an Iarla (uimhir rolla 9303)

Rathpeak, Co. Ros Comáin
Ss. Ó Maonaigh

1. Sgéal
    Bhí feirmeóir ann do theastuigh uaidh uair amháin mada ruadh punann coirce agus gé a chur anonn thar abhainn. Ní raibh aige ach bád beag nach raibh slighe innte ach amháin des na trí nidhte leisa bhí aige breith anonn bhí sé i gcruadchás. Dá mbeireadh sé an mada ruadh leis ar dtús d'íosfadh an gé an coirce fhaid a bhí an gé iththe ag an mada ruadh nuair a d'filleadh sé. Mar seo 'seadh a rinne sé an beart. Thug sé an gé anonn leis ar dtús. D'fhág sin an mada ruadh agus an punann coirce i bhfus. Tháinig sé anall arís agus thug sé an mada ruadh anonn leis sa mbád. Nuair do shrois sé an taobh thall do rug sé ar an ngé agus do thug sé anall arís é. Nuair a tháinig sé anall do s-gáil sé uaidh an gé. Agus do thug sé an punann coirce anonn. D'fhág sé an mada ruadh an coirce thall an gé i bhfus. Ní raibh le déanann ansin acht thar náis agus an gé a breith leis anonn
    Mrs O' Dowd
    Teacher (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)