Scoil: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (uimhir rolla 10047)

Maigh Chromtha, Co. Chorcaí
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Mágh Crum - b'é súid an tainm a bhí ar Mághcromtha in allód. Deirtear gurbh ainm ársa é agus gur ainmnigheadh é sul ar tógadh an baile féin. Uair éigin comhaimsir le tógadh an chaisleáin a bunuigheadh an baile. Mínigheann sé go gcialluigheann an focal Mághcromtha "Mágh Chrum - an cómhair ab' airde; Jupiter-[?] na seana [?]. Tugadh adhradh do'n Dia seo fé'n ainm "Crum Cruaghear" agus ceaptar gurbh' é an dia céadna a thug Zoroaster [?] dó. Nuair a chuir an Críostuideacht deire leis an bPágántacht, lean na bárd ar aghaidh - an dara órd a bhí ag sagairt fallsa na bpágánach agus choimeádar a gcuid [?]. Ar fadh i bhfad, b'é Mághchromtha an príomh áit cómhnuidhthe a bhí ag na draoithe in iarthar na Mumhan. Is ann a bhailigidís nuair a bhíodh cruinniughadh ar siúbhal acu.
    Deireann daoine eile go dtagann an t-ainm ó'n bhfochal 'maide-chrom - ós rud é go raibh dair [?] ag fás i n-áit an mhargadh. Ní dóigh liom gur fíor an [?] sin mar deirtear gur tógadh an caisleán agus an baile timceall na h-aoise céadna agus go raibh an t-ainm ann roimh an bhaile.
    Dar le cuid des na seancuidhthe sa cheanntar. Bhí crann mór ag fás san áit sul ar tógadh an baile. Théigheadh lucht suibhal thar an áit le 'n agcuid ualach a bhíodh bailighthe acu ó iarthar an Chondae. Shuidhidís síos agus bídís cómh tuirse [?] ó na meadhachan ar a ndrom go glaodhaidís amach "Oc! Mo Dhrom" agus gur mar sin a bhfuairthas an t-aimn "MághChromtha
    An Sr Imelda le Muire
    Séamas Ua Niathain