Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do chómhnuig bean i mBaile Mhúirne fado tímpeall ceád agus a triochadh bliain ó shion agus bean ana aérach ab'eadh í leis.
    Bhíodh gach lá ag obair go dían agus ní raibh puinn rudaí in-aon-chor le deánamh ach do bhíodh rud éigin aice á dhéanamh aice i gcómhnuidhe Bhíodh na daoine go léir ag magadh fé'n bhean san i gcómhnuidhe.
    Bhíodh sí i na suidhe tímpeall a leath h-uair tar-éis a cúig nú uaireannta roimh eiríghe gréine agus bhíodh na daoine á rádh ná raibh aon chiall ag an bhean ach do bhí go deimhin agus ansan do taghadh na daoine dhá bhfiosarúghadh úaireannta.
    Do bhí an bhean san pósta leis agus do bhí tig breágh cómhnuighthe aice ar feadh a shaoghal go léir.
    Bhíodh sí gach lá ag dul ó áit go h-áit agus do téigheadh sí ó lios go lios leis ar feadh cuid mhaith de'n aimhsir leis.
    Bríghid Ní Iarfhlaithe
    Pádruig Ó Luasaig