Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do chómhnuig fear mór caol i mBaile Mhúirne fadó agus sé an ainm a bhí air ná Michéal. Bhí sé pósta agus bhí sé ana shaidhbhir leis.
    Bhí bhean ana mhaith aige leis agus bhí seisean ann mhór agus árd ab'eadh é. Pé sgeul é do chuaidh sé amach lá agus is dóich liom gur ag dul go dtí áit éigin ins feirm a bhí aige.
    Do connaich sé tigín beag úaidh agus do chuaidh sé isteach ann agus do chuaidh sé air an dtaobh istig de'n ndorus agus do chonnaic sé buachaillín beag in-aice na teine agus do ceap sé go raibh sé breóidhte agus dúbhairt Michéal "a buachaillín óig cad tá ort in-aon-chor is dóich liom go bhfuillean-tú breóidhte nú rud eigin mar sin nú is dóich liom go bhfuileann tú id' trobalóid ana mór leis.
    Ansan dúbhairt an buacaill leis an
    Bríghid Ní Íarfhlaithe