Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dúbhairt sé gur thug na daoine a bhí istigh san tigh tabhairne an beath-uisge go léir do gan aon airgead agus do bhí sí sasta leí féin ansan.
    Cúpla neomantaí na dhiaidh sin do thuith an fhear marbh agus ní raibh sé marbh in aon-chor ach ag leogant air agus do ceap an bhean go raibh sé marbh.
    Do chuaidh sí amach agus do dhein sí poll mór san gairdin a bhí amuch an doras agus do cuir sí é isteach ann agus do bhí ana bhron uirthe agus dubhairt sí go raghad sí síos leis do osgail sí an poll airís agus do chuaidh sí isteach agus do dhun sí an poll airis agus do fuair sí marbh istigh ann agus níl a thuille mar geall ortha ó shoin.
    Brighid Ní hIarfhlaithe
    Padruigh Ó Luasaigh