Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní bhíodh puinn cailíní in-aon-chor aige mar do bhíodh eagla air roimis. Bhíodh na daoine eile mór thímpeall air ag magadh fé ma gheall ortha i gcómhnuidhe.
    Bhí mórán airgid ar fad aige agus na cailíní a thiocfhadh isteach cuige bhídís ag maghadh fé ach ní raibh aon mhaith dhóibh ann mar bhí seisean ró ghlich ar fad dóibh i g' cómhnuidhe. Bhídís ag maghadh fé ar feadh cuid maith de'n oidhche. Ní raibh puinn rudaí le déanamh aige ach mar sin féin bhí a dhóthin le déanamh aige mar bhí sé i n-a aonar ar feadh a shaoghail go léir.
    Bhíodh na cailíní cud acu ag tuitim i ngrádh leis an bhfear san ach ní raibh ann ach spórt acha mar sin féin is minic a deineadh cleamhnas do féin agus duine de's na cailíni. Ní rabhadar san i n-a thínnceirí in-aon-chor ach daoine a bhíodh ag imtheacht tímpeall na h-áite san agus is amhlaidh a bhídís ag imteacht tímpeall ag dul ar aonachaibh agus rudaí eile leis.
    Caitlín Ní Loingsig
    P. Ó Loinghsigh