Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus ní deiridís a thuille ach imtheacht leó agus amach an dorus leí agus ní thabarfhadh sí pioc dóibh in-aon-chor agus do bhíódh ana fhearg ortha.
    Do bhí alán airgid aici leis agus oidhche amháin do thosnuigeadar ag bualadh an doruis.
    Do bhí ana fearg ar fadh uirthe agus ní dubhairt sí aon rud ach imtheacht láithreach agus suas an sthaidhre leí agus isteach i seomra.
    Ansan do dhruidh sí anonn chun na fuinneóga agus ansan d'feach sí amach agus do bhí sgeon inte feuchaint cé a bhí ag an ndorus go deimhin féin do connaic sí cé a bhí ann leis nuair a feach sí amach.
    Ansan do tháinig sí anuas den staidhre agus do chuaigh sí amach go dtí an ndorus agus do bhíodar amuic agus go deimhin féin do thug sí sgeimhle maith dóibh
    Caitlín Ní Loinghsigh
    Padruig Ó Loinghsigh