Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí beirt driothar ann uair agus bhí duine aca bocht agus duine aca saidhbhir. Ní raibh aon clann ag an bhfear saidhbhir agus do bhí clann mór ag an bfhear mbocht.
    Ní raibh ach féar aon bhó amháin agus aon bó amháin abhí ag an bhfear mbocht. Fé dheire d'eirighdear chómh bocht san go ndubhairt an bean leis an bhó a dhíol.
    Do bhí an t-aonach le bheith ann lár 'na mháireach. An maidin 'na dhiaidh san d'eirig sé go moc agus do chomáin sé an bó roimis amach 'Sé bóthar an chnuic a thógadar ag dul go dtí an t-aonach.
    Nuair a bhí sé leath-slighe shuas do chasadh firín beag air. D'fhiafhruigh an fhirín beag de cá raibh sé ag dul. D'innis an fear bocht do go raibh
    Siobhán Ní Thuama
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí