Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear 'na chómhnuidhe sa paróiste seo fadó. Fear óg ab'eadh é. Ní raibh sé ach tímpeall aon is fiche bliadhain d'aois. Fear aerach anamamhail dob'eadh é, Micín ab'ainm do.
    Ní bheadh aon mhaitheas i rinnce ná i gcluiche cártaí ná in aon spórt eile ná beadh Micín ann. Bhíodh sé amuich gach aon oidhche ag déanamh spóirt éigin. An oidhche seo bhí sé ag teacht abhaile trí bóthar uaigneac.
    Bhí sé déanach san oidhche. Do chasadh ceathrar fear uime agus iad ag iompar cómhrainn eatorra.
    Nuair a thánadar suas cuige do leigeadar síos an cómhrainn agus dubhradar le Micín é a bhreith go dtí an Roilig gan moill agus é a chur.
    Do chuir sé an cómhrainn in áirde ar a dhrom agus do chomáin sé leis. Nuair abhí sé cortha do leig sé an cómhrainn
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí