School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí bean darbh ainm Máire Ní Thuama 'na cómhnuidhe i nGort - na - Sgairte tímpeall céad bliain ó shoin. Bhí sí pósta le fear darbh ainm do Seán.
    Buaileadh breóidhte an bhean agus do bhí sí sa leabaidh ar feadh abhfad. Fé dheire connaic an fear nárbhí a bhí sa leabaidh in-aon-chor ach seana-iarlais. Ní raibh ann di sa leabaidh ach mar a bheadh sgáth. Bhí sagas bean feasa cómhgarach do agus chuaidh sé cúichi agus d'fhiafhruig sé cómhairle uirthe.
    Dubhairt sí leis dul abhaile agus sluasad d'fhághail agus é a chur isteach sa teine go dtí go mbeadh sé dearg agus ansan dul síos sa t-seomra 'na raibh an leabaidh í na raibh an bhean istig ann.
    Dubhairt sí leis buille de'n sluasad dearg a bhualadh ar a drom agus go n-imtheochad sí amach agus go dtiocfadh a
    (ar leanamhaint i leath. 21.) [552]
    Cáit Ní Shúileabháin