School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí meitheal ag obair ag an Ridre lá ag baint móna 'seadh a bhíodar. Do thárla gurb'í an Aoine a bhí ann. Nuair a thánadar isteach go dtí an dínnéar do bhí pláta mór feola ás chámhair gach fear amach. Do bhí fear amháin ann agus dubhairt sé ná h-íosfadh sé féin aon feoil. Dubhairt an Ridre leis ciall a bheith aige agus é a ithe.
    Dubhairt an fear leis go raibh gadhar aige féin sa bhaile ná h-iosfadh aon fheoil Dé h-Aoine. Do chuireadar gheall síos le 'na chéile ansan i gcóir an Aoine 'na dhiaidh san, Cuaidh an fear abhaile.
    Fuair sé pláta mór feola agus do chuir sé ós chómhair an gadhair é. Do dhein an gadhar fé na dhéin ach bhuail an fear cic air. Do dhein sé an
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork