School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí beirt fhear na gchómhnaidhe in iarthar Chiarraighe tímpeall seachtmhóghadh bliain ó shoin.
    Do bhí an bheirt achu na gchómhnaidhe in-aice le na chéile agus do bhíodar go h-ana mhór le na chéile.
    Do thagadh duine achu soir go dtí an duine eile agus do théigheadh an duine eile siar go dtí an tig uaireanta eile.
    Do bhí duine achu pósta agus ní raibh an duine eile pósta in-aonchoir. Ní raibh aon clainn ag an bhfear a bhí pósta in-aonchoir. Do bhí mórán ba ag an duine ná raibh pósta. Oidhche amháin nuair a bhí sé ag dul go dtí an tig ag sgoruidheacht agus do bhí aonach in-áit éigin cúpla míle ón a thig féin.
    Do bhí sé ag dul ann ag díol ba nuair a bhí sé ag teach abhaile
    Cáit Ní Shúileabháin