School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Timcheall a chaogadh bliadhain ó shoin bhí an Dochtúir Baldwin 'na chómhnuidhe in Gort an Imil. Bhí aon inghean amháin aige agus bhí ana grádh aige di.
    Aon oidhche amháin bhí sé ag teacht abhaile ó bheith ag feiscint duine breoite. Bhí sé ag déanamh amach ar a dó-dhéag a clog san oidhche. Bhí sé ar chapall iallait, nuair a bhí sé cúpla míle ó'n mbaile do tháinig ualach mór ar an dtaobh thiar de agus ní imtheochaidh an capall níos sia. Do baineadh geit as an ndochtiúr. Tháinig sé anuas de'n capall.
    Bhí braonacha alluis ar an gcapall. Chuaidh sé in áirde ar an gcapall. Tháinig sé anuas de'n capall. Bhí an ualach ar an dtaobh thiar de airís. B'éigin dó teacht anuas airís agus siubhal leis an gcapall. Bhíodar ag gabháil thar droichead agus do chonnaic sé bean ag teacht anuas de'n
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí