Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do bhíodar ag troid mar sin go dtí gur leag an fear láidir an fear eile agus do rith an mac isteach agus dubhairt sé "Ó is my father dead by you." Dubhairt an fear eile leis "imthig uaim mar níl aon gnó agam-sa anso duit".
    Do bhí an mac an gáiridhe agus do bhí a cúis aige. Dubhairt an fear leis an mac "tar a leith cugham" agus cuirfhad isteach sa port anso tú.
    Do rith an mach agus do rith sé agus ní fhéadfhad an fear láidir teacht suas leis. Dubhairt an aithir leis an fear láidir ná bí ag rith indhiaidh mo mhac.
    Dubhairt an fear láidir "Rithfhad agus rithfhad airís leis. Do bhí ana fhearg ar an fear láidir agus do bhuail sé é le slatín draoidheachta agus do thuit an fear agus do fuair sé bás.
    Máire Ní Luasaigh
    Cúil na Cathrach, Co. Chorcaí