Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Oidhche Satarainn ab'eadh é. Bhí sé fliuch fuar gaotmhar dorcha i lár an Geimhreadh. Bhí fear oibre ag teacht abhaile ó a maigistir. Do bhí sé tar-éis págh na seachtmhaine d'fághail an oidhche sin agus tháinig sé isteach go dtí an baile beag agus é ag teacht abhaile chun roinnt mine do thabhairt abhaile leis a dhéanfhadh [?] de's na paistibh ar feadh na seactmhaine a bhí chughainn agus gráinne siuicre agus gráinne tae igcóir a mbreicfeast maidin Dé Domhnaigh.
    Cuir sé an min isteach i mala agus chuir sé an tae agus an siúicre isteach na phócaibh agus thug sé aghaid ar an mbaile.
    Bhí sé na cómhnuidhe suas i gcnoc árd fada é an bhóthar atá rómat arsa duine[?] leis agus é ag fágaint an tsiopá más seadh tá sé cam ar seisean.
    Maire Ni Chríodáin
    Seán Ó Liatháin