Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear ann fadó agus do bhí aon mac amháin aige agus do bhíodh an mac ag dul amach gach aon oidhche go dtí port agus do bhí mórán airgid sa port agus do bhíodh an aithir ag cnáimhseál gach lá mar go raibh an mach ag gabáil amach gach aon oidhche.
    Oidhche amháin do cuaidh sé amach agus do bhí an aithir ag dul amac leis agus do bhí árd fhearg ar an mac agus dubhairt sé leis an aithir cad na thaobh go raibh sé ag dul amach leis Dubhairt an aithir leis go raibh sé ag dul go dtí an port cun airgid a thabhairt as dubhairt an mac leis "Tá an airgid go léir agam-sa agus ní thabharfhadh pioc duit".
    Do bhí an mac ag liúrig agus dubhairt sé leis an aithir go raibh fear láidir sa port agus aoinne a raghadh ann go
    Máire Ní Luasaigh
    Cúil na Cathrach, Co. Chorcaí