Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear na chómhnuidhe i gCúm Uí Chliabhaín tímpeall céad bliadhain ó shoin agus feirmeóir a b'eadh é. Aon oidhche amháin do bhí sé chun dul do h-aonach Beanntraighe agus mar sin do chuaidh sé a chodhladh go luath roim tuitim na hoidhche mar chaithfeadh sé eiríghe i meádhon-oidhche chun dul ann mar bhí sé ana fhada ó na tig féin.
    Do bhí banbhaí aige le díol. D'eirig sé i meádhon-oidhche agus d'ith sé rud éigin agus chuir sé na banbhaí isteac sa trucaill agus d'imthig sé leis chómh mear agus d'fhéad sé é fé dhéin an aonaig.
    Nuair a tháinig sé go coill a bhí ar thaobh an bhóthair do stop an capall. Do bhí iongnadh air agus do bhí sé a d'iarraidh an capall a tiomáint ach má bhí ní imtheóchadh an capall.
    Táinig sé amach as an trucaill agus do bhí an capall ag cur allus mar a bheadh