Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

go marbhóchaidh an sprid tu ar sise fé mar a dheineann sí le gach aoinne.
    "Is cuma liom", arsa'n fear "tá buille tobac orm agus d'á bhfaghfainn míle púnt ní fhanfainn sa bhaile. "Níl aon eagla orm sa roim aon sprid" ar seisean.
    D'imthig sé leis agus thóg sé maide maith reamhar leis. Ní raibh sé imthighthe ró fhada nuair a léim an sprid amach cuige.
    Thosnuigheadar a' troid agus muna dtug sé batráil maith di ní lá fós é is d'treos gur imthig sí thar claidhe uaidh.
    D'imthig sé leis go Maghchromtha agus fuair sé an tobac. Nuair a bhí sé a' teacht abhaile thug sé fé ndeara go raibh a mhaide nách mór briste tar-éis an batráil a thug sé do'n sprid.
    Do chonnaic sé bata a' fás ar claidhe agus dubhairt sé gur mhaith an bata é sin chun batráil eile a thabhairt